AMD, RX 6500 XT GPU’nun Ryzen 6000 Dizüstü Bilgisayarlar İçin Tasarlandığını Doğruladı

AMD’nin giriş seviyesi Radeon RX 6500 XT grafik kartı ve ona güç veren Navi 24 GPU, oldukça cansız özellikleri nedeniyle çok eleştiri aldı. AMD’nin Navi 24’ün neden böyle olduğuna dair birden fazla açıklaması var ancak görünüşe göre şirket, başlangıçta tam olarak oyunculara yönelik olmayan bir giriş seviyesi dizüstü bilgisayar veya OEM GPU yapmayı planlamış gibi görünüyor. 

Resmi olarak AMD, Radeon RX 6500 XT’yi madenciler ve bir dereceye kadar karaborsacılar için çekici hale getirmek için ciddi şekilde azalttığını söylüyor. Yine de 64-bit bellek veri yolu ve 4 GB belleği oyunlardaki performansı sınırlayabilir ve bu nedenle onu oyuncular için çekici hale getirebilir. Ayrıca, kodlama desteğinin olmaması ve AV1 kod çözme desteğinin olmaması, GPU’yu medya meraklıları için de çekici kılmıyor.

Şirket ayrıca, “Radeon Pro kullanıcılarının yarısından fazlasının yalnızca bir monitör kullandığından”, Navi 24 grafik işlemcisinden dört RDNA 2 ekran boru hattından ikisini ortadan kaldırdığını da açıklıyor. Bu nedenle Radeon Pro W6400, Navi 24’ten türetilen diğer tüm ürünlerle (Radeon RX 6500 XT gibi) birlikte yalnızca iki ekran konektörüyle birlikte geliyor.

AMD’nin resmi açıklamaları biraz mantıklı olsa da Radeon RX 6500 XT birçok oyunda hala çok yavaş geliyor. Temelde yerine geçmesi gereken RX 5500 XT 4GB kartla eşleşiyor ve 8GB varyantını orta/yüksek ayarlarda bile biraz takip ediyor. Bunu 2022 için bir oyun çözümü olarak konumlandırmayı hayal etmek zor. Çip tasarımı muhtemelen 2020’de tamamlanmıştı ve o zamanlar hiç kimse 2022’de masaüstü grafik kartlarının ciddi kıtlığını (ve madencilerin artan talebini) tahmin edemezdi.

Ama görünüşe göre AMD, Navi 24’ü yeni nesil Ryzen 6000 serisi ‘Rembrandt’ APU’suna dayanan dizüstü bilgisayarlar için ayrı bir GPU olarak konumlandırmış gibi. Zaten iyi bir medya motoruna ve ek görüntü ardışık düzenlerine sahip olan Radeon RX 6500 XT, 107W TDP’ye sahip masaüstü biçiminde dizüstü bilgisayarlar için çok sıcak olsa da tam olarak etkinleştirilmiş bir Navi 24, daha düşük saatlerde çalışırken ve yaklaşmakta olan APU’nun yanına kurulurken (temel oyunlar için bile) iyi bir dizüstü bilgisayar GPU’su olabilir.

Ancak Navi 24’ü dizüstü bilgisayar GPU’su olarak konumlandırmada da bir sorun var. İlk olarak, AMD’nin Ryzen 6000 serisinin hızlanması biraz zaman alacak, bu nedenle Navi 24’e sahip düzinelerce Ryzen 5000 serisi tabanlı makine olacak. AMD’nin Ryzen 5000’inin yalnızca PCIe Gen3’ü desteklediğini akılda tutarak, bu böyle gidiyor. Ayrıca AMD’nin Ryzen 5000’i 2016’dan kalma eski bir medya motoruna sahip olduğundan, bu APU’lar ve Navi 24 GPU ile donatılmış dizüstü bilgisayarlar, zayıf medya oynatma özelliklerine sahip olacaktır.

Kaynak: 
Tom's Hardware

Yazar Hakkında

Back To Top