Windows 11’de, Windows NT 3.1’den Kalma Bileşenler Keşfedildi

Windows’un yıllardır bünyesinde barındırdığı ve artık tarihi eser olmuş birçok UI bileşenini biliyoruz. Ama bunlardan birisi yuh dedirtecek cinsten. Çünkü 24 Haziran’da tanıtılacak Windows 11’in sızdırılan geliştiricisi yapısında, 30 yıllık Windows NT 3.1 menüsü bulundu.

Windows NT 3.1 çıktığı yıl oldukça beğenilmiş ve övgü almış bir sürümdü. Windows 3.1 ile aynı arayüzü kullanıyordu. Tek farkı MS-DOS değil, NT çekirdeği kullanmasıydı. NT çekirdeği çok daha güvenli ve güçlü bir çekirdekti. Ki günümüzde de halen daha kullanılmakta. Lakin bunun kötü bir etkisi bulunmakta. O da halen daha Windows NT 3.1’den kalma öğelerin en güncel Windows sürümlerinde bile bulunması.

Bu yukarıda görmüş olduğunuz pencere Windows 3.1 ve NT 3.1’e ait. O dönemlerin grafik kartları, monitörleri ve donanımları karmaşık bir arayüz çizemiyordu. Haliyle bu tür basit pencere düzenleri kullanılmak zorundaydı.

Şu an ise Windows 11’de keşfedilen ve artık tarihi eser diyebileceğimiz bir pencereyi görmektesiniz. Simgelerine ve buton yerleşimine kadar NT 3.1’in aynısı. Günümüz de ekran çözünürlükleri devasa şekilde arttı ve grafik kartları da aynı şekilde büyük gelişim gösterdi. Buna rağmen Microsoft’un halen Windows 11’de bile bu pencereleri saklamaya devam etmesi oldukça üzücü. Yeni nesil bir işletim sisteminde olmaması gereken şeyler çünkü bunlar.

Windows

Tek bu pencereler değil, ayrıca eski simgeler de halen Windows 11’de yer almaya devam ediyor. Yukarıda ki görselde şık gözüken yeni simgelerin yanında, bir simge fena şekilde sırıtıyor. Hemen gözünüze çarpmıştır. “grpconv” adında ki simge tam 30 yıllık bir NT 3.1 simgesi. Umarız Microsoft’un 24 Haziran tarihinde tanıtacağı nihai sürümde bu tür şeyler olmaz.

Kaynak: 
ITM

Yazar Hakkında

1999 yılından beridir donanım ve yazılım ile uğraşıyor. İlk olarak abisinin yanında bu işlere merak salan PossibleTurco zaman içerisinde kendini geliştirerek birçok bilgi edindi. Bu bilgilerini ise yeni yeni insanlara sunuyor. Yardımsever ve heyecanlı bir insandır.
Back To Top