SSD’lerde DRAM nedir, neden önemlidir?

SSD’ler, yavaşlayan sisteminizi hızlandırmak için en iyi bileşenlerden biridir. SSD’nin bu kadar hızlı bir depolama aygıtı olmasında, DRAM önbelleğin de önemli bir katkısı vardır, ancak her SSD’de DRAM önbellek bulunmaz. Gelin bu DRAM nedir, ne değildir bir bakalım.

Latest Inland SSD 480GB has no DRAM ! – Astralivious home sweeties

DRAM Nedir?

SSD’lerin içinde bulunan NAND yongaları, çoğu zaman yeteri kadar hızlı değillerdir. SSD’ler bu durumda daha hızlı yazma işlemleri yapabilecek bir önbelleğe ihtiyaç duyarlar. İşte DRAM de burada devreye giriyor. DRAM, Katı hâl disklerimizde tampon önbellek görevi gören ve hızlı okuma yazma yapabilen, bilgisayarlardaki RAM prensibinde çalışan bir bileşendir. Aslında bir nevi SSD’lerin RAM’i de diyebiliriz. SSD içerisinde görevi ise şöyledir;

SSD’de depolanmış sık kullanılan verileri içinde tutup, hızlıca erişilebilecek bir şekilde saklar. Bu krtitik görevi sayesinde, SSD diskinizin dayanıklılığını ve performansını önemli ölçüde arttırmaktadır. Bir dosyaya erişilmesi gerektiğinde, DRAM bulunmadığı bir senaryoda SSD, DRAM’in yüksek okuma yazma hızından yoksun olduğu için NAND yongalar üzerindeki tüm veriler daha yavaş bir hızla aranacaktır. Bu da gecikmeyi, dolayısıyla SSD’ye erişim süresini ve genel SSD performansını düşürecektir. Bunun yanı sıra DRAM’in bulunması, SSD’nin dayanıklılığını da önemli ölçüde etkilemektedir. Üstteki gibi bir senaryo oluştuğunda SSD’de DRAM bulunduğu takdirde NAND yongalarına düşen iş yükü çok daha az olacağı için SSD diskiniz, çok daha az yıpranacaktır. Bunun yanı sıra DRAM, büyük dosya transferlerinde transfer hızlarını önemli ölçüde etkilemektedir.

DRAM Neden Önemlidir?

Madde madde sıralayacak olursak:

  • Daha yüksek performans
  • Daha düşük erişim hızları
  • Yüksek dayanıklılık
  • Büyük dosya transferlerinde stabil hızlar

Olarak maddelere ayırabiliriz. DRAM bulundurmayan SSD’ler, daha çabuk yıpranma potansiyeline sahiptir ve hızları stabil değildir, uzun dosya transferlerinde bir süre sonra hızları düşebilmektedir. Bir veriye erişmek istediğinizde araya yüksek hızlı DRAM girmediğinde, SSD için NAND yongalar ile işlerin daha yorucu ve yavaş bir hal alması muhtemeldir.

Sonuç olarak, sizlere SSD alırken mutlaka DRAM bulunduran bir model tercih etmenizi öneririz. Aksi halde işler sıkıcı bir hal alabilir.

Yazar Hakkında

1999 yılından beridir donanım ve yazılım ile uğraşıyor. İlk olarak abisinin yanında bu işlere merak salan PossibleTurco zaman içerisinde kendini geliştirerek birçok bilgi edindi. Bu bilgilerini ise yeni yeni insanlara sunuyor. Yardımsever ve heyecanlı bir insandır.
Back To Top