Gittikçe yavaşlayan SSD: ADATA SX8200 Pro

ADATA firmasını mutlaka duymuşsunuzdur. SSD piyasasının en büyük üreticilerinden birisi. SATA ve NVMe başta olmak üzere birçok SSD modeli üretiyorlar. İşte bu yazımızın konusu ADATA’nın SX8200 Pro adında ki gittikçe yavaşlayan NVMe SSD’si olacak.

Nedir bu yavaşlık mevzusu?

SSD’ler çıktıkları muazzam hızlar ile artık her sistemin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Geleneksel mekanik disklere nazaran çok daha hızlı işlem yapabildikleri için mutlaka sistemini hızlandırmak isteyenlerin ilk göz attığı parçalardan birisi olmuştur. Piyasa bugün çeşit çeşit modellerle dolmuştur. Ne var ki bazı üreticiler popüler SSD modellerini kimselere haber vermeden değiştirebiliyor. Bunun iki tane örneği var. Birisi olumlu, birisi ise olumsuz. Misal geçen yıl aldığınız bir modelde daha iyi bileşenler varken o yıl aldığınız aynı modelde daha kötü bileşenler olabiliyor. Bu olumsuz örneği. Olumlu örneği ise üreticinin kötü bileşenleri çıkartıp yerlerine daha iyi bileşenler koyması oluyor. ADATA SX8200 Pro ise maalesef olumsuz bir örnek.

Kontrolcü Değişikliği

Bu durum ilk olarak TomsHardware tarafından fark ediliyor. ADATA bu SSD’yi normalde 2018 yılında SM2262EN kontrolcü ve IMFT 64 katmanlı 3D TLC NAND yongaları ile piyasaya sürmüştü. SM2262EN, 650 MHz hızlarında çalışan bir kontrolcü. Lakin ADATA bu kontrolcüyü SX8200 Pro’nun yeni versiyonlarında SM2262G ile değiştirmiş. Bu SM2262G ise 575 MHz hızlarında çalışmakta. Yani daha yavaş ve kötü bir kontrolcü kullanılmış yeni modelde. Öyle ki TomsHardware yeni ve eski modeli karşılaştırdığında, yeni modelin %41’e kadar daha yavaş olduğunu fark etmiş eski modelden. Ki bu SSD’nin orijinal hali dışında iki adet varyasyonu olduğunu da fark etmişler. Birisi Samsung 64 katmanlı TLC NAND yongalarına sahipken, birisi ise Micron’a ait 96 katmanlı NAND yongaları içeriyor.

Şu an biraz kafanız karışmış olabilir ama karışmaması garip olurdu zaten. Bu tabloda ki modeller dışında bir model daha var aslında. Reddit’de bir kullanıcı, satın aldığı SX8200 Pro’da yine SM2262G kontrolcü ile birlikte SK Hynix’e ait 96 katmanlı NAND yongaları olduğunu iddia ediyor. Üstelik bu model öncekilere göre tam 800 MB/s daha yavaş!

Hız Karşılaştırmaları

TomsHardware üç SSD’yi de ATTO testine sokmuş. ADATA bu SSD için sitesinde 3500 MB/s okuma ve 3000 MB/s yazma hızları vadediyordu. Lakin yapılan ATTO testinde “V3” olarak adlandırılan model tam 500 MB/s daha yavaş çıkıyor diğer iki modelden.

Yine TomsHardware’ın yaptığı CrystalDiskMark testinde, V3 olarak adlandırılan model yazma konusunda diğer iki kardeşine göre oldukça geride kalıyor. Okuma da ise V2 modeli diğer iki modele göre yine oldukça geride kalmış.

Yapılan uzun süreli iş yükü testinde ise yine V3 diğer iki modele göre oldukça yavaş bir şekilde başlamış yazma işlemine. Bu tabloda aslında SLC önbelleğin ne kadar süre SSD’yi hızlı tutabildiğini görüyoruz. Günümüzde birçok MLC, QLC ve TLC tabanlı SSD’ler hızlı yazabilmek için “SLC Caching” adı verilen bir teknolojiyi kullanırlar. SLC NAND piyasada ki en hızlı ve en pahalı NAND çeşidi olup, yüksek kapasiteye uygun değildir. Bu yüzden üreticiler MLC, QLC ve TLC tabanlı SSD’leri üzerinde küçük bir alan oluştururlar SLC Caching için. SX8200 Pro’da bu SLC önbelleği 160 GB’a kadar çıkabiliyor normalde. Lakin V3 modelinde böyle bir durum söz konusu olmadığı gibi, diğer iki modele göre adeta hız konusunda yere çakılmış. Üstelik çok kısa bir sürede gerçekleşmiş bu olay.

Sonuç

Sonuç olarak maalesef ADATA yaptığı bu hamle ile hem kullanıcı nezdinde imajını zedeledi, hem de bir sürü insanı yanıltmış oldu. Sonradan çıkarılan iki model ne yazık ki orijinal sürücünün her konuda gerisinde kalıyor. Ki sıradan bir kullanıcı da maalesef bu SSD’lerin arasında ki farkları bilmeden satın alıyor. ADATA’nın yaptığı bu hamle gerçekten hiç yakışı kalır bir hamle değil.

Bu durumda bizim Silicone Medya olarak tavsiyemiz, siz değerleri okurlarımızın bir SSD alacakken kendi NAND yongası ve kontrolcülerini üreten firmalara yönelmesi veya da ne vadediyorsa ve ne sunuyorsa onu veren firmalara yönelmesi olacaktır. Böylece “X” diye vadedilen şeyin “B” olarak çıkması gibi bir durum yaşama ihtimaliniz azalacaktır.

Kaynaklar: DH ve TomsHardware

Yazar Hakkında

1999 yılından beridir donanım ve yazılım ile uğraşıyor. İlk olarak abisinin yanında bu işlere merak salan PossibleTurco zaman içerisinde kendini geliştirerek birçok bilgi edindi. Bu bilgilerini ise yeni yeni insanlara sunuyor. Yardımsever ve heyecanlı bir insandır.
Back To Top