XeSS: Intel’in DLSS ve FSR Karşısında Rakibi

Intel, Xe serisi ekran kartları için DLSS ve FSR rakibi bir süper ölçeklendirme (supersampling) yazılımı çıkartıyor ve yanında bir çok müjdeyi de beraberinde getiriyor.

Fakat her şeyden önce sizle beraber süper ölçeklendirme nedir onu konuşalım.

Supersampling aslında fazla gelişmiş bir anti alias (kenar yumuşatma) yazılımından başka bir şey değildir, dikkat çekici olan ise fazla gelişmişliği. Düşük kalitedeki görüntülerin pürüzlü kenarlarını ile düzeltmesi faaliyedir. Örnek olarak bu fotoya bakabiliriz. Bu fotoda Nvidia yapımı bir yazılım olan DLSS’in yaptığı bir düzenlemeyi görmekteyiz.

What Is NVIDIA's DLSS and How Do You Use It? - Make Tech ...

Kaynak: 
https://www.maketecheasier.com/what-is-nvidia-dlss/

Gördüğünüz üzere ortada büyük bir fark var, supersampling dediğimiz teknoloji bu bozuklukları tamir ediyor ve bize daha güzel bir görüntü sunuyor.

Çalışma şekli ise şöyledir. Bir görüntüdeki piksellerin farklı durumlarda renk örneklerini alır. Daha sonra bu renk verilerini yapay zeka ve makine öğrenimiyle beraber kullanır ve görüntüyü çok daha yüksek bir çözünürlükte işler.

Kaynak: 
https://www.androidauthority.com

Ve bu teknolojinin sadece son çıkan Intel cihazlarda çalışacağını düşünmeyin, Intel Xe serisi cihazlara sahip olmasanız da sizin bu teknolojiyi kullanmanıza izin verecek. Düşük bütçeler için harika bir haber bu. Nvidia gibi kendi donanımını almasını zorunlu hale getirmemesi gerçekten büyük bir müjde.

Aşağıda ise yine Intel tarafından paylaşılmış bir grafik var. Bu grafik ise görüntünün hazırlanması için geçen süreyi (render alma zamanını) belirtiyor.

Intel XeSS performance graph

Kaynak: 
https://www.androidauthority.com

Bu grafiğe göre Intel iki kat performans artışı alacağımızı söylemekte. Bu çok büyük bir miktar.

Burada ise AMD yapımı rakibi FSR ile bir karşılaştırma mevcut.

Bir müjde daha, Intel XeSS SDK’sını ve araçlarını açık kaynaklı hale getirmeyi planlıyor. Açık kaynak camiası için çok güzel bir haber.

Hitman 3 ve The Riftbreaker ise destekleneceği açıklanan ilk oyunlar oldu. Başka şirketler ya da oyunlar ile ilgili açıklama bulunmuyor.

Projenin piyasaya çıkması içinse Arc ekran kartlarının tanıtılacağı 2022nin ilk yarısı bekleniyor.

DLSS, FSR , XeSS hakkında ya da herhangi bir konu hakkında bir sorunuz ya da sadece sohbet etme ihtiyacınız varsa Türkiye’nin yenilikçi teknoloji forumu Silicone Forum adresinde bir konu açabilir ve bizimle beraber o konu üzerinde tartışabilir, sohbet edebilirsiniz.

Kaynak: 
https://www.androidauthority.com/intel-xess-explained-3060155/

Yazar Hakkında

And the one day you will be find Ten years you got behind you No one told you where to run You missed the starting gun
Back To Top