Monitörler ve Televizyonlar Hakkında Yanlış Bilinenler

Çoğu kişi ihtiyacı olmayan monitörlere yöneliyor ve bu doğrultuda öneri yapıyor. Bu yazıda da görülen eksiklikleri gidermeyi amaçladık. Ne de olsa monitörler sizin deneyimi en çok etkileyecek ekipman.

  • Yüksek Hz Değerlerine Göre Seçmek

Yüksek yenilenme hızı her ne kadar iyi olsa da daha iyi bir monitör yerine tercih etmek için bir sebep değil. İnsanların ezberleyemedikleri cümle “60Hz, 144Hz varken alınmaz”dır. Kullanım amacına göre 60Hz, 144Hz’den iyi bir tercih olabilir. Mesela çoğu oyunda o FPS değerlerine, filmlerin videoların ve dizilerin 24 FPS olduğu bu dünyada 60Hz’den hiçbir farkı olmayacaktır.

144Hz ve Üstü Frekans Değerleri Ne Zaman Alınmalı?

Eğer FPS türü oyunlar oynuyorsanız veya güçlü bir sistem ile oynadığınız oyunlarda Hz değerine yakın ve üstünde FPS değerleri alıyorsanız o zaman alınabilir. Fakat ortalama 60Hz/75Hz, dandik 144Hz’den daha iyidir.

  • Pivot

YouTube kanallarının dayattığı çoğu kişinin ihtiyacı olmayan bir özellik. Kendinize “Şu ana kadar monitörü dikey kullanmaya ne kadar ihtiyaç duydum?” sorun ve buna göre kararınızı verin. Hatta 200-300 TL gibi fiyatlara satılan pivot özellikli ayaklar varken bir seçim etkeni olmamalı.

“Madem ihtiyaç yok kimler için var bu?” derseniz WEB Programcılığı, yazılım ve ofis monitörlerinde kullanışlı bir özellik.

  • AMOLED Samsung’un, OLED Diğer Markaların Teknolojisidir

Hayır, OLED genel bir kavram iken AMOLED ekranlar için kullanılır. LED lambalar veya aydınlatma cihazlarına OLED, tüm görüntü veren OLED özelliği taşıyan ekranlara ise AMOLED denir.

  • Yüksek sRGB Renk Gamı Her Zaman İyidir

Normalde denebilir ama dijital içerik üreticileri veya dijita içeriklerde renk doğruluğu arayan kullanıcılar %95-%105 sRGB renk gamına mahkumdur. Neden mi? sRGB renk gamı en popüler ve en kolay edilen renk gamı olduğundan tabii ki de. Daha yüksek kapsamalarda veya altında aşırı doygun veya aşırı az doygun bir renk göreceksiniz.

  • sRGB Renk Gamına Göre Yorumlamak

%95-%105 sRGB gamının her zaman %72 NTSC’ye tekabül ettiğini düşünebilirsiniz ama bu yanlıştır. Bazı monitörler %99 sRGB renk gamı ile %90 NTSC renk gamını aynı anda sunabilir ama tipik bir %99 sRGB renk gamına sahip monitör size %72 NTSC de verebilir. Yani burada sRGB renk gamını bazı kullanım amaçları için %100’e sınırlamaları onun daha kötü olduğu manasına gelmez.

Örnek modeller olarak Dell S2422HG(%99 sRGB, %90 DCI P3), LG 24GN650(%99 sRGB, %88 DCI P3) / Asus VP249QGR(%99 sRGB, %72 NTSC)…

  • W-LED ile LED Arka Aydınlatma Tamamen Aynıdır

Aslında biraz haklı bir söylem olsa da beyazı elde etme yolları farklıdır. Mavi LED üstüne sarı fasfor kaplama(Green LED) ile direkt beyaz LED(W-LED) ile size beyazı elde ettirir ve spektrumda Green LED ile W-LED arasında farklılıklar vardır. Daha çok detaya girip okuyucuların aklını karıştırmak istemem.

  • G-Sync Compatible ile FreeSync Üstünden Açılan G-Sync Farkı

İkisi tamamen aynıdır. Monitörünüzde FreeSync varsa G-Sync de açılabilir ve G-Sync Compatible da tam olarak bu anlama gelir. Aralarındaki tek fark G-Sync Compatible’ın Nvidia onaylı olması. Ancak bazen FreeSync üstünden G-Sync çalışmama durumu olabilir.

  • HDMI ile Maksimum 120Hz Alınır

Hayır; monitöre, ekran kartına ve kullanılan kabloya göre alınabilecek maksimum değer değişir, teorik hızı gerçekte alamayabilirsiniz hatta. Portlar ve kablo yeterli olsa dahi monitör üreticisi inadına Hz kilidi koyabilir.

  • GBR Subpixel Layout Kötüdür?

RGB SubPixel layout ile karşılaştırsa GBR Subpixel layout daha iyi bir text clarity sunuyor ama GBR Subpixel layout desteklemeyen programlarda ilginç görünümlü metinler verebilir.

Ek olarak GB-r LED ya da RGB LED arka aydınlatma ile karıştırmayın. Az önce dediklerim panel ile ilgilidir.

  • IPS ve PLS Birbirinden Farklı Panel Teknolojileridir

Hayır, ikisi de aynıdır ama Samsung’un takındığı farklıyım ve daha iyiyim amacı altında pazarlanmış bir paneldir PLS. IPS ile tamamen aynı denebilir ancak Samsung’un dediğine göre daha geniş görüş açısı, %10 daha yüksek parlaklık ve %15 daha düşük maliyet sunuyor. Tabii IPS’in geniş görüş açısı PLS panele ihtiyaç duydurtmaz ve parlaklık değerleri eşit olduğu zaman %10 daha yüksek parlaklık elde edersiniz.

  • Nano IPS IPS’den Farklı Bir Türdür

Nano IPS, sıradan IPS panel ile aynı diyebiliriz ama arada ek bir katman vardır. Bu katman sayesinde daha yüksek renk gamı elde ettiğinizden renkler de daha iyi olacaktır ama 27GL83A-B gibi istisna modeller de var.

  • Quantum Dot

Quantum Dot arka aydınlatmanın LED’lerine RGB özelliği kazandırmak için çıkmıştır, bu sayede daha yüksek renk gamı elde edilebilir. Ayrıca kendileri GB-r(RGB) LED’in rakibir.

Kaynak: 
Öne Çıkan Görsel (Dell 😉)

Yazar Hakkında

Selam, ben nam-î değer ALPABAB31. Görüntü veren ya da görüntü kaydeden her şey ile ilgileniyorum. En sevdiğim şey ise Toyota Supra A80.
Back To Top