Renk Gamı Nedir? X Gamının Desteği Olmayınca Ne Olur?

Çoğu monitör, TV ve telefonda %72 NTSC, DCI P3 desteği gibi tabirler görüyoruz. Peki nedir bu renk gamı? Desteği olmayınca ne olur?

Renk Gamı Nedir?

Renk gamı cihazin üretebildiği veya kaydedebildiği renk aralığıdır. Bazı NTSC türevleri hariç CIE:1931(X, Y) kullanılıyor ve bu renk gamı insan gözünün görebileceği renkleri temsil ediyor.

Popüler Renk Gamutları ve Kullanım Alanları

sRGB, Rec. 709 – Dijital içerik, sosyal medya

ARGB, NTSC – Baskı ve matbaa

DCI P3 – Filmler ve projektörler

X Renk Gamutunun Desteği Olmazsa Ne Olur?

Hiçbir şey olmaz. Garip gelebilir ama o monitörün mesela NTSC desteği olmazsa NTSC gamutunu göstermeyeceği anlamına gelmez. O renk gamutunun kapsamının ölçülmelmiş olduğunu gösterir.

Diyelim ki %100 sRGB kapsamı olan 2 monitör var ve birisinde de %72 NTSC “desteği” var deniyor. Siz ilk önce %72 NTSC kapsamını da sağlayan monitörü iyi bulmuş olabilirsiniz fakat %100 sRGB hali hazırda en az %72 NTSC kapsamına renk geliyor. Yani kesin olarak bu monitörün %72 NTSC kapsamj var denemez. Örneğin Dell S2422HG %100 sRGB ve %90 NTSC kapsamı sağlıyor ama Asus VP249QGR %100 sRGB ve %72 NTSC kapsamı sağlıyor.

Cihaz seçiminde kararsızsanız Silicone Forum’da konu açmanızı öneririz.

https://www.silicone-forum.com/

Renk Gamı ile Gamutu Arasındaki Fark Ne?

Aralarında sadece dil farkı var. İki farklı tabir görürseniz şaşırmayın.

Profesyonel İşlerde Doğru Renk Gamutu Neden Önemli?

Eğer doğru renk gamutunu elde edemezseniz sizin gördüğünüz renkler ve kontrast ile içeriğinizi izleyen insanların gördüğü renk maalesef bir olmayacaktır.

%68 ARGB gamutu baskıda size aşırı doygun bir renk sağlar.

Aynı şekilde %110’dan fazla sRGB gamutu da izleyen kiseiye aşırı soluk gözükecektir.

Kaynak: 
Öne çıkan için

Yazar Hakkında

Selam, ben nam-î değer ALPABAB31. Görüntü veren ya da görüntü kaydeden her şey ile ilgileniyorum. En sevdiğim şey ise Toyota Supra A80.
Back To Top