Apple Music’e Dolby Atmos ve Kayıpsız ses formatı ALAC eklendi!

Apple’ın müzik stream servisi Music, Macos, iOS ve Android’de Apple Music uygulamasıyla, Windows’ta ise iTunes uygulamasıyla müzik deneyimini baştan yazacak son teknolojilerle donatıldı.

Bünyesinde 70 milyon parça bulunduran Apple Music bugüne dek kullanıcılara 256 kbps bitrate değerindeki AAC (Advanced Audio Coding) formatını en yüksek kalite seçeneği olarak sunarken müzik stream servislerinde öncü bir hareketle Apple’ın geliştirdiği ve iTunes Store’da satışa çıkarılan kalitedeki müzikleri Apple Music aboneleriyle buluşturdu. 24 Bit ve 192 kHz’e değin ulaşan kodek değerleriyle ülkemizde hizmet vermeyen Qobuz’a bu alanda ortak oldu.

Dolby Atmos destekli telefonlarda bu özelliğin daha verimli kullanılabilmesine olanak sağlayan uygulamanın son sürümü ek olarak Apple Digital Master ile de geliyor. Apple Digital Master, yine eski iTunes’un bir parçası. Matered for iTunes adıyla uzun yıllar kalite korunumunda kullanılan bu teknoloji ALAC formatına yeni adıyla eşlik ediyor.

Kayıpsız ses formatlarının önemli ölçüde veri tükettiğini atlamamak gerek. Zira firma da gerekli ayarlar yapılırken kullanıcıları uyarmayı ihmal etmemiş. 3 dakikalık bir parça, bitrate değerlerine göre 50-150 MB arası bir boyutla sunulmakta. İndirme, Wi-Fi ile aktarım, mobil veriyle aktarım için ayrı ayrı seçenekler mevcut.

Apple’ın önerisi kullanıcıların harici bir amfiyle bu sesi deneyimlemeleri. Çünkü günümüzde çoğu telefonun bünyesindeki ses kartı bu formatların kodeklerini hissetmeye yarar seviyede çözebilecek yapıda değil.

Kayıpsız ses seçeneğinin en düşük pakette de sunan Apple’ın Music servisi Mediamark’taki 4 aylık deneme kodunun ardından bireysel üyeliğe 13,99, 6 üyeli aile paketine 20,99, öğrenciye ise 6,99 Türk lirasıyla hizmet veriyor.

Kaynak: 
Apple resmî haber sayfası

Yazar Hakkında

1999 yılından beridir donanım ve yazılım ile uğraşıyor. İlk olarak abisinin yanında bu işlere merak salan PossibleTurco zaman içerisinde kendini geliştirerek birçok bilgi edindi. Bu bilgilerini ise yeni yeni insanlara sunuyor. Yardımsever ve heyecanlı bir insandır.
Back To Top