WordPress 5.8: Tatum Yayınlandı

WordPress’in en yeni sürümü 5.8 geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Detaylar haberimizde…

Dünya’nın en büyük web sitesi yazılımlarından WordPress’in en yeni sürümü 5.8 nihayet yayınlandı. Yeni sürüm ile birlikte birçok yenilikte gelmekte.

> Üç Temel Güç Merkezi

Widget’ları Bloklar İle Yönetme

WordPress’in aylardır üzerinde çalıştığı özellik nihayet 5.8 sürümü ile geliyor. Blok yöneticisi artık hem blok widget yöneticisine, hem de özelleştiriciye geliyor. Artık hem sitenizdeki widget alanlarında, hem de özelleştirici aracılığıyla canlı ön izleme ile bloklar ekleyebilirsiniz.

Gönderilerin Etrafındaki Şablonları Düzenleme

Artık içerikleri tutan şablonları da blok editörü ile düzenleyebilirsiniz. Bu özellik sayesinde daha kolay bir düzenleme imkanı tanınıyor kullanıcıya.

> Üç İş Akışı Yardımcısı

Wordpress

Sayfa Yapısı

Bazen basit bir açılış sayfasına ihtiyacınız vardır, ancak bazen biraz daha sağlam bir şeye ihtiyacınız vardır. Bloklar arttıkça, desenler ortaya çıktıkça ve içerik oluşturma kolaylaştıkça, karmaşık içeriğin gezinmesini kolaylaştırmak için yeni çözümlere ihtiyaç doğmaktadır. Liste Görünümü, içerik katmanları ve iç içe geçmiş bloklar arasında atlamanın en iyi yolu olabilir.

Liste Görünümü size içeriğinizdeki tüm bloklara genel bir bakış verdiğinden, artık ihtiyacınız olan kesin bloğa hızlı bir şekilde gidebilirsiniz. İçeriğinize tamamen odaklanmaya hazır mısınız? İş akışınıza uyacak şekilde açık veya kapalı olarak değiştirebilirsiniz.

Bloklar için Önerilen Desenler

Bu sürümden başlayarak Desen Dönüşümleri aracı, artık kullandığınız bloğa göre blok desenleri önerecektir. Şu anda, Sorgu Bloğu ve Sosyal Simge Bloğu’nda deneyebilirsiniz. Daha fazla desen eklendikçe, editörden hiç ayrılmadan sitenizi nasıl şekillendireceğiniz konusunda ilham alabileceksiniz.

Görüntüleri Stillendirme ve Renklendirme

Yeni gelen bir özellik olan Duotone, artık tasarımlarınıza renk katmaya ve temalarınızla iyi bütünleşmek için resimlerinizi (veya kapak bloğundaki videoları) şekillendirmeye olanak tanıyor.

> Geliştiriciler İçin Değişiklikler ve Yenilikler

IE 11’in Desteği Çekiliyor

WordPress 5.8 ile Internet Explorer’ın en son sürümü olan 11’e destek çekiliyor. Bu yüzden WordPress geliştiricileri bu tarayıcı kullanan kullanıcıların daha modern tarayıcılara geçmesini öneriyor.

WebP Desteği Geliyor

WebP, web’deki görüntüler için geliştirilmiş kayıpsız ve kayıplı sıkıştırma sağlayan modern bir görüntü formatıdır. WordPress 5.8 ile artık resmi olarak WebP formatına da destek geliyor. WebP formatı JPEG ve PNG’ye kıyasla %30 daha küçük. Bu da ileride daha hızlı ve bunu da daha az bant genişliği ile sağlayan siteler görmemizi sağlayabilir.

Kaynak: 
https://wordpress.org/news/2021/07/tatum/

Yazar Hakkında

1999 yılından beridir donanım ve yazılım ile uğraşıyor. İlk olarak abisinin yanında bu işlere merak salan PossibleTurco zaman içerisinde kendini geliştirerek birçok bilgi edindi. Bu bilgilerini ise yeni yeni insanlara sunuyor. Yardımsever ve heyecanlı bir insandır.
Back To Top