Lenovo’nun Yeni Amiral Gemisi ThinkPad X1 Extreme Hakkında Bilgiler Kesinleşti

DELL 2020 yılında XPS 15 ve 17’yi yeniden revize edip piyasaya sürerek Ultrabook sınıfında ciddi bir güç topladı; 16:10 ekran gibi yenilikçi bir görsel tekniğe de sahipti iki model. XPS 15 daha çok mobiliteyi; abisi XPS 17 ise daha çok performans vaat ediyordu ve nitekim vaatlerini gerçekleştirmişlerdi. Lenovo ise 2018 yılında X1 Extreme’in ilk nesli ile XPS 15’e rakip olmak istedi fakat çok da başarılı olduğu söylenemez. Bu yıl için yeni nesil bir X1 Extreme modeli bekliyorduk ama Lenovo daha inovatif teknolojiler kullanacak gibi. Yani bu ihtimal egale oldu. Bunun yerine hem performans hem de görünüş olarak daha kaslı olacak ThinkPad X1 Extreme Gen4 Lenovo’nun yeni tepe modeli olacak.

Lenovo da DELL gibi 16:10 ekran kullanmaya karar verdi. Önceki nesil olan Gen 3 15,6 inç bir ekranla beraber geliyordu, Lenovo ekran çıtalarını biraz büyük tuttuğu için toplam alan neredeyse aynı kalıyor. Öte ayndan Gen 4 modelinde en düşük çözünürlük 2K; en yüksek ise 4K olacak ve önceden sunulan OLED ekran seçeneği olmayacak maalesef. Bence ayırt edici ve hoş bir özellikti.

Ekran kartı olarak ise önceki nesle göre daha güçlü olması adı altında 3050Ti’dan 3080 MAX-Q’ya kadar çeşitli konfigürasyonlar sunulacak. MAX-Q kullanılmasının en büyük sebebi kasanın ince ve zarif olması olacaktır. Önceki nesilde 1650Ti MAX-Q gibi daha güçsüz ve soğutma ihtiyacı daha az olan bir model. Bu nedenden eski kasayı kullanmalarının mümkün atı kalmıyor çünkü eski olan Gen 3 kasa soğutma olarak bu denli güçlü kartlara hazır değil. Kısacası Lenovo’nun kasada iç olarak köklü, dış olarak da kısmen köklü değişimlere gideceği anlaşılıyor. İç kısmı hakkında sızan görsele bakılınca RAM’den WIFI kartına kadar bütün bileşenlerin üstüne metal bir plaka uygulanmış, bunun en temel amacı içerideki ısıdan bileşenlerin etkilenmemeleri ve kendi pasif soğutmalarını sağlamaları. Isı boruları ise önceki nesle göre bir tık büyümüş ve daha heybetli duruyor. Bu durumun performansa etki edeceği de gayet belli.

Yeni bir kasa kullanılmasına rağmen Gen 4 USB-A ve HDMI portlarına hala ev sahipliği yapıyor. Daha geniş touchpad, klavyenin yanına konumlandırılmış hoparlörler ve güç düğmesindeki parmak izi okuyucu ise tasarımının ayırt edici yönleri. İç kısımda ise pil 80 Wh’den 90 Wh’ye çıkmış, bu sayede daha uzun bir kullanım ömrü sunulacak. İki adet RAM ve M.2 portu ile yükseltmeye de el veren X1 Extreme Ağustos ayında EMEA’da 2.100 € fiyatla piyasaya çıkması bekleniyor.

Kaynak: 
https://www.notebookcheck.net/ThinkPad-X1-Extreme-Gen-4-Lenovo-s-new-multimedia-flagship-attacks-Dell-XPS-15-17.547124.0.html

Yazar Hakkında

1999 yılından beridir donanım ve yazılım ile uğraşıyor. İlk olarak abisinin yanında bu işlere merak salan PossibleTurco zaman içerisinde kendini geliştirerek birçok bilgi edindi. Bu bilgilerini ise yeni yeni insanlara sunuyor. Yardımsever ve heyecanlı bir insandır.
Back To Top