IOPS nedir? Depolama aygıtlarında IOPS’in önemi

Bir bilgisayarın hızlı olmasındaki en büyük etkenlerden biri, depolama aygıtının hızlı olmasıdır. Bir veriye hızlı ulaşabilmek için depolama aygıtının, mümkün olan en erken sürede çoklu okuma ve yazma işlemleri gerçekleştirmesi gerekebilir. İşte bu depolama biriminin hız konusundaki yeteneğinde en önemli faktörlerden birisi, IOPS adını verdiğimiz diskin saniyede kaç okuma yazma işlemi yapabileceğini belirten parametredir.


IOPS Nedir?

IOPS’in açılımı, Input/Output Operations Per Second şeklindedir. Yani başka bir deyişle diskin saniyede kaç girdi çıktı işlemi yapabileceğini belirleyen bir değerdir. Hem mekanik disklerde hem de SSD disklerde geçerli olmakla beraber, erişim sürelerinde ve sistemin genel hızında oldukça önemli bir etkisi bulunmaktadır. Ne kadar hızlı bileşenler kullanırsanız kullanın, bir veriye ulaşım süreniz depolama diskinizin IOPS değerine bağlı olacaktır. Yani, depolama aygıtlarımızın IOPS değerleri burada kilit rol oynamakta. Şimdi gelin, HDD’ler ve SSD’lerin sunduğu ortalama IOPS değerlerine bir göz atalım;


5400 RPM mekanik disklerin ortalama IOPS değerleri: 0-50 IOPS
7200 RPM bir mekanik diskin ortalama IOPS değerleri: 50-120 IOPS
SATA 2.5″ arayüzüne sahip bir SSD’nin ortalama IOPS değerleri: 60-120K IOPS
M.2 NVMe teknolojisine sahip bir M.2 SSD’nin ortalama IOPS değerleri: 100K-1M IOPS
Şeklindedir.

Mekanik diskler hareketli parçalara sahipken SSD’ler, elektronik bileşenlere sahiptirler. Bundan dolayı bir veriye ulaşabilmek için mekanik disklerde tüm diskin taranması gerekirken, SSD’ler için böyle bir şey söz konusu değildir. Aradaki büyük hız farklarının en önemli sebeplerinden birisi de budur.
Yeni teknoloji PCI Express 4.0 arayüzüne sahip M.2 NVMe SSD’ler, hız konusunda çığır aşıp 1 milyon IOPS değerlerine ulaşabilmektedir.

Her ne kadar IOPS depolama aygıtınızın hızı konusunda önemli bir faktör olsa da, tek etken IOPS değildir. Bunun yanında diskin sıralı ve rastgele okuma yazma hızları, Latency yani gecikme süreleri de büyük önem taşımaktadır. Kendinize en uygun depolama birimini seçmek için bu parametrelerin hepsine dikkat etmeniz gerekir.


Yazar Hakkında

1999 yılından beridir donanım ve yazılım ile uğraşıyor. İlk olarak abisinin yanında bu işlere merak salan PossibleTurco zaman içerisinde kendini geliştirerek birçok bilgi edindi. Bu bilgilerini ise yeni yeni insanlara sunuyor. Yardımsever ve heyecanlı bir insandır.
Back To Top