GRUB EFI’yi Windows üzerinden silmek!

Birçoğumuz GNU/Linux’u sildiği zaman Boot Menu’de veya Başlangıçta GRUB ile karşılaşabiliyor. Hiç dert etmeye gerek yok. Bu yöntem ile aşırı kolay bir şekilde GRUB’un EFI dosyasını sileceğiz!

Diskpart’ı açalım.

Arama çubuğuna diskpart yazıp girelim, yönetici izni isterse evet deyin. Karşınıza bu ekranın gelmesi gerek.

Gelen ekranda “list disk” komutunu çalıştıralım.

Gelen diskler arasında Windows kurulu olan diskimizi bulmamız  gerek. Bende disk 0, sizde başka bir şey olabilir. Bu diskin numarasını şu komut ile kullanalım. select disk x (x= windows kurulu olan diskin numarası.)

Bunu yaptıktan sonra “Disk 0 is now the selected disk” yazısının geldiğini göreceksiniz. “List volume” komutunu çalıştırıyoruz.

Önümüze bir sürü şey gelebilir. Buradan Info Kısmında “System” yazan kısmın numarasını bulmamız gerek. Ben de numara 1’idi. Sizde farklı bir şey olabilir.  O volume’ün numarasını aklımızda tutup “select vol x” komutunu çalıştırıyoruz. (x= System yazan volume’un numarası.)

“Volume x is the selected volume”, bildirimini aldıktan sonra “assign letter=x” komutunu çalıştırıyoruz. x harfi diğer diskler tarafından kullanılmayan herhangi bir harf olabilir.

Bu işlemden sonra dosya gezginine bölümün geldiğini, ama giremediğinizi fark edeceksiniz. Bunun da çözümü basit. Görev yöneticisini açın. Dosya > Yeni görevi çalıştır > Gözat kısmına tıklayın.

Sonra dosya gezginin diskler bölümüne girip giremediğimiz bölüme gireceğiz. Ve girebiliyoruz. Burada sizi şöyle bir ekranın karşılaması normal.

Boot ve Microsoft klasörlerini ellemeyin. Onlar Windows’un klasörleri. Burada kurduğunuz dağıtım yazar. Ben ubuntu tabanlı bir dağıtım kurmuştum. O yüzden Ubuntu yazıyor. Sizde farklı bir şey olabilir. Boot ve Microsoft haricinde olanı silelim.

Sonra bu bölümü kaldırmamız gerek. Bunun için tekrardan diskpart’ı açıp, remove letter=x yazalım. (x= bölüme verdiğimiz herhangi bir harf.)

“Successfully removed the drive letter or mount point” uyarısını aldıysanız işlem tamamdır.

Evet bu kadardı, bu yazımızda size nasıl GRUB’u windows üzerinden silebiliceğimizi gösterdik. Tabii bu işlemi yaparken dikkatli olmanız gerektiğini de unutmayın. Boot ve Microsoft dosyalarını yanlışlıkla silmeyelim.

Yazar Hakkında

Back To Top