Linux’ta Oyun Oynamak, Proton kullanımı

Linux’a geçmek isteyen insanlar için Linux’ta oyun oynamak her zaman bir soru işareti olmuştur. Oyun geliştiricileri oyunlarını genelde GNU/Linux için geliştirmese de Windows oyunlarını çalıştırmayı sağlayan çeşitli aracılar mevcuttur. Bu yazımda, bunlardan en popüleri olan ve Steam ile birlikte çalışan Proton’un nasıl kullanılacağını anlatacağım.

Öncelikle Steam’in ana sayfasına geliyoruz ve sol üstteki “Steam” kısmından ayarlara giriyoruz.

Ayarlar kısmının en altında “Steam Play” kısmı bulunuyor. Bu kısımdan “Desteklenen ürünler için Steam Play’i etkinleştir” ve “Diğer tüm ürünler için Steam Play’i etkinleştir” seçeneklerini seçiyoruz.
“Diğer ürünleri şununla başlat” kısmından istediğimiz Proton sürümünü seçmemiz gerekiyor. Ben en güncel olan sürümü seçmeyi tercih ediyorum fakat bazı oyunlar daha eski Proton sürümleri ile daha stabil çalışabilmekte. Proton sürümünüzü seçtikten sonra rahatlıkla Linux’ta oyun oynayabileceksiniz.

Linux’ta oyun oynamayı öğrendim, peki hangi oyunların çalıştığını nasıl öğreneceğim?

Oynamak istediğiniz oyunun çalışıp çalışmadığını ve hangi sorunların olduğunu öğrenmek için www.protondb.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Arama kısmına istediğiniz oyunun adını yazarak verilen dereceyi ve ilgili yorumları görebilirsiniz.

ProtonDB dereceleri ne anlama geliyor?

Native: Linux desteği yapımcı tarafından sağlanmış sorunsuz oynanan oyunlar. Örnek: CS:GO, Tomb Raider.
Platinum: Linux desteği yapımcı tarafından sağlanmasa da Proton ile sorunsuz oynanan oyunlar. Örnek: Brawlhalla, Witcher 3.
Gold: Proton ile genellikle sorunsuz oynanan fakat bazen ufak sorunları olan oyunlar. Örnek: GTA 5, Stick Fight.
Silver: Bazı sorunları olan fakat genellikle oynanabilen oyunlar. Örnek: Resident Evil Village. Cyberpunk 2077.
Bronze: Çalışan fakat genellikle büyük sorunları olan veya çöken oyunlar. Örnek: Rust.
Borked: Oynanamayacak kadar sorunlu olan veya çalışmayan oyunlar. Örnek: Forza, PUBG.

Yazar Hakkında

1999 yılından beridir donanım ve yazılım ile uğraşıyor. İlk olarak abisinin yanında bu işlere merak salan PossibleTurco zaman içerisinde kendini geliştirerek birçok bilgi edindi. Bu bilgilerini ise yeni yeni insanlara sunuyor. Yardımsever ve heyecanlı bir insandır.
Back To Top