AMD, Yeni Nesil AM5 Soketini Detaylandırıyor

CES 2022 sunumu sırasında AMD, PCIe 5.0 ve DDR5 desteği ekleyen yaklaşmakta olan Zen 4 CPU’larını tanıttı. Ayrıca beraberindeki AM5 soketini de detaylandırdı. Yeni platformun 2022’nin ikinci yarısında piyasaya çıkması bekleniyor. Elbette bu, saygıdeğer AM4 soketinin sonunda yerini alacağı anlamına geliyor.

AM5’in getirdiği en büyük fiziksel değişiklik, 1718 pinli bir CPU soketine (LGA) geçiştir. AMD, değişimin sebebinin gelişmiş sinyal bütünlüğü gibi şeylerin olduğunu söyleyecektir ancak bunun üretim nedenlerinden dolayı olması muhtemel.

Daha da önemlisi, AM5, AM4 soğutucu uyumluluğunu korur. Bu, mevcut soğutucunuzun uzun yıllar boyunca uyumlu kalacağı anlamına gelir. Mevcut LGA 1700 soketiyle kullanmak için bir adaptör gerektiren Intel’in LGA 1200/115x soğutucularında gördüğümüz gibi bir durumu önler. Uyumluluk kesin olmasa da. Devam eden stok sorunları ve fiyat zamlarıyla uğraşırken, yeni bir soğutucu almak zorunda kalmamakla elde edilen tasarruf, çoğu kişi tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.

AM4 henüz ölmedi. Yaklaşan 5800X3D, AM4 uyumluluğunu koruyacak ve AMD’nin önümüzdeki aylarda da 5900X3D veya 5950X3D modellerini ortaya çıkarması mümkün.

AM4 soket, ilk çıkışını Eylül 2016’da, 1. nesil Ryzen’in piyasaya sürülmesinden önce yaptı. Platformun gücü, uzun ömrü ve çok farklı CPU mimarileri ve topolojileri arasında geniş uyumluluğudur. Bununla birlikte, neredeyse altı yıl boyunca piyasaya sürülen çok sayıda AM4 CPU, BIOS kapasite sınırlamalarının evrensel ileri ve geri uyumluluğu engellediği ve bu da kafa karışıklığına neden olabileceği anlamına geldiğinden, bu bir zayıflık da olabilir. AM5’in benzer şekilde uzun bir ömre sahip olması muhtemeldir ve anakartların gelecekteki yüz veya daha fazla CPU modelini barındırmak için daha büyük bir ROM içereceğini umuyoruz.

Kaynak: 
PCGamer

Yazar Hakkında

Back To Top