Bilgisayar Yavaşlığının Çeşitli Sebepleri ve Çözümler

Bugün sizlerle beraber bilgisayarlarımızı yavaşlatan çeşitli faktörleri ve bunların çözümlerini öğreneceğiz.

1)Virüsler


Bilgisayarınızı bitcoin madeni için köle yapandan tutun da amaçsızca yavaşlatanlarına kadar çeşit çeşit virüs bulunmaktadır. Virüsler aslında bilgisayar programlarıdır ve arka planda çalışarak kaynak tüketirler bu sebeple kullandığınız programlar ve sisteminiz yavaşlar . Bilgisayarınızı virüslerden korumak ve virüsleri silmek içinse çoğu zaman iyi bir antivirüs yazılımı yeterli olur. Bilgisayarınızı virüslerden temizlemek ve antivirüs tavsiyesi almak içinse Silicone Forum adresinde üyelerimizden yardım alabilirsiniz.

2)Bloatware Programlar


Bloatware programlar gereksiz kaynak tüketimi yapan programlardır. Bunlara örnek olarak tarayıcı toolbarları, fitness uygulamaları, finans uygulamaları gösterilebilir.

3)Uzun Süre Bilgisayarı Kapatmamak


Bazı programlar kapandıklarında dahi RAMde kapladığı yer boşalmayabilir. Bunun için bilgisayarınızı uzun süre kapatmadan kullanmak performansınızı etkiler Özellikle ağır programlar kullanırken arada sistemi kapatıp açmak performansınızı olumlu yönde etkiler. Kapatıp açmak RAM’deki kullanan alanı boşaltacağı için performans artışı elde edebilirsiniz.

4)Sistemin Fazla Isınması


Sisteminizin fazla ısınması için tek sebep bulunmaz. Sisteme ağır yük bindiren virüsler (örnek olarak mining virüsleri), yetersiz soğutma, bozuk fanlar, eskimiş termal macun ya da ağır program veya ağır oyunları oynamak bu ısınmaların sebebi olabilir.

Fazla ısınma sistem parçalarının da ömrünü kısaltacağı için dikkate alınması gereken bir durumdur.
Sisteminizdeki ısınmanın sebebini öğrenmek için Silicone Forum’dan yardım alabilirsiniz.

5)Yetersiz Donanım


Eskiden zamanının zirvesi görülen donanımlar günümüzde yetersiz sayılabilecek durumlara gelebilir. Geçen zamanla beraber çoğu programlar ve işletim sistemleri daha çok özellik sağlamak için gelen güncellemelerle beraber daha fazla kaynak tüketmeye başlarlar. Bunun çözümü ise maalesef bedava değil, donanımınızı yükseltmeniz gerekiyor.
Sisteminize uygun donanım yükseltme tavsiyeleri almak için Silicone Forum adresinden yardım alabilirsiniz.

6)Silindikten Sonra Kalıntı Bırakan Programlar


Windows işletim sisteminde kaldırdığınız programların ayarları, program hafızalarını, kayıt dosyaları kalkmamış olabilir ve bu sebeple Windows’unuzda bu gereksiz veriler sisteminizi yavaşlatmaya başlar. Bu dosyaları, kayıt defteri girdilerini teker teker elle kaldırmak zor olacağı için bu durumun yaşanmaması için programları Bulk kaldırabilirsiniz ya da Revo Uninstaller gibi programlarla kaldırabilirsiniz ve Windows içinde dahili gelen Disk Temizleyicisi aracını kullanabilirsiniz.

7)Diskte Hasar


Düşme, Çarpma, mıknatısa yaklaştırımla gibi sebeplerle bir HDD’ye zarar gelebilir ve diskin bazı yerlerinde hatalı bölümler oluşabilir, bunlara bad sektör denir. HDD’nizde Bad sector olup olmadığını öğrenme kiçin bu videodaki programı kullanarak bad sector taraması yapabilirsiniz..

Eğer SSD kullanıyorsanız çoğu durumda çarpma ve düşme gibi durumlardan dolayı diskinizde hasar oluşmaz fakat SSDlerin de bozulmasına etki eden faktörler vardır. Fazla yazma ve/ veya okuma işlemi yapılması diskinizin kullanım ömrünü kısaltır. Mesela torrent gönderiyorsanız bu işlemi bir SSD üstünde yapmak iyi bir fikir olmayabilir çünkü fazla okuma yazma yapımı uzun vadede diskinizin omurunu kısaltır.

HDD’nizde hata olup olmadığını anlamak için bu videomuzdaki programı kullanabilirsiniz.

9)Aynı Anda Birden Fazla Antivirüs Kullanımı


Biraz önce antivirüs kullanımının sisteminizi virüslerden koruyacağını söylemiştik fakat eğer birden fazla antivirüs programını aynı anda kullanırsanız antivirüs programlarının çakışmaları gözlemlenebilir. Bu sebeple de sisteminiz yavaşlayabilir. Bu hareketin size getirisi sadece yavaşlık olacaktır.

Eğer bunlardan biri sebebiyle ya da bunlar dışı bir sebeple yavaşlık çektiğinizi düşünüyorsanız Silicone Forum adresine üye olup bize ulaşabilirsiniz

Yazar Hakkında

And the one day you will be find Ten years you got behind you No one told you where to run You missed the starting gun
Back To Top