Ağaç Diken Arama Motoru Ecosia: Ne Kadar İyi?

Bugün sizlere yaptığınız arama sayısına bağlı olarak ağaç diken arama motoru Ecosia’yı tanıtacağım.

Bu arama motoru Almanya’da kuruldu, amaçları ise siz arama yaptıkça onlar sizin aramalarınızla ağaç dikiyorlar.
Evet bayağı bayağı ağaç dikiyorlar, gelirlerinin %20sini kendi harcamalarına kalan %80lik kısmını ise ağaç dikmeye harcıyorlar.

Amaçları daha temiz bir gelecek sağlamak olan arama motoru Ecosia Almanya’da kuruldu. Para kaynakları ise sitelerinde bulunan reklamları görerek ve reklamlara tıklayarak yardımda bulunuyorsunuz. Bu gelirlerin %80lik kısmıyla ağaç dikerken kalan %20lik kısımlaysa ise kendi giderlerini karşılıyorlar.

Reklam fikri hoşunuza gitmemiş olabilir takip ve benzeri nedenlerle ama Ecosia bilgilerinizi reklam verenlerle paylaşmadığını belirtiyor.

Bunu yanında arama sonuçlarınızı kalıcı olarak toplamıyor, arama sonuçlarınız şifreliyor (sadece Ecosia görebilir) ve takip araçları kullanmıyor (Google Analytics gibi).

Gerçekten Ağaç Dikiyorlar mı

Görünüşe göre evet. Her ay yapılan harcamalarla alakalı finanssal verilerini websitelerinde paylaşıyorlar, bu verilere aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

https://blog.ecosia.org/ecosia-financial-reports-tree-planting-receipts/

Aralık 2021 yılında yapılan harcamalar

Karbon Nötr Olmak Yeterli Değil

Bu yüzden Ecosia ekibi Karbon nötr olmanın da ilerisinde. Karbon negatif, çok duyduğunuz bir kalıp değil. Anlamı ise yaptığınız her aramanın CO2 temizlediği. Evet her aramanız kabaca 1KG CO2 temizliyor.

Aynı zamanda kendi Güneş panellerini kullanarak elektriklerini de kendileri sağlıyorlar.

Almanya’nın Aue şehrindeki Ecosia güneş panelleri

Peki Ne Kadar İyi

Google’a rakip olabilir mi ve Türkçe sonuçları nasıl, asıl sorular ise son kullanıcı için bunlar. Kimse kötü sonuçlar içeren bir arama motorunu kullanmak istemez.

Türkiye’de en çok ziyaret edilen websitelerinden bazılarının arama sonuçlarının fotoğraflarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Bence bu testten geçti.

Sonuç

Günlük kullanım için gayet iyi bir arama motoru, doğa için yaptıklarının güzellikleri asla göz ardı edilemez. En azından denenmesi gerekiyor.

Eğer bu arama motoru hakkında sorularınız varsa aşağıdaki linkten bize ulaşabilirsiniz.

https://www.silicone-forum.com/konu/agac-diken-arama-motoru-ecosia-vs-google.9879/

Kaynak: 
https://www.ecosia.org/

Yazar Hakkında

And the one day you will be find Ten years you got behind you No one told you where to run You missed the starting gun
Back To Top