8-bit 10-bit Nedir? Bit Derinliğini Açıkladık

12-bit kayıt yapabilen kamera, 10-bit monitör, 2K 120Hz ama 8-bit aktaran kablo gibi söylemleri duymuşsunuzdur. Meraklarınızı gidermek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Bit derinliği Neyi Etkiler?

Görüntü aygıtlarında bit derinliği renk sayısını etkiler, bu da renklerdeki merdivenlenmeyi doğrudan doğruya ve grenlenmeyi dolaylı yoldan etkiliyor.

Bunu görselle anlatacak olursak:

Düşük bit derinliği
Yüksek bit derinliği

Not: Yüksek bit derinliğinde de merdivenlenme görüyorsanız bu sizin cihazınız ile ilgili, çünkü bu görüntü 10-bit’ten daha yüksek bir bit derinliğinde render’landı.

Düşük bit derinliğindeki grenlenme/topraklama:

Dolaylı yoldan etkiler çünkü filmlerde kullanılan efekt ve LUT veya çekim yaparken yüksek ISO/ASA kullanımı da grenlenmeye neden olabiliyor.

6-bit + FRC ve 8-bit + FRC Nedir?

Evet,bunun için de bir makalemiz var. İsterseniz buraya yönlendireyim.

Yüksek Renk Gamutu 8-bit mı Düşük Renk Gamutu 10-bit mı?

Burada kesin bir şey söylenemez ama sıradan bir kullanıcı:

  • Film, dizi ve video için 8-bit
  • Haricinde 10bit
  1. madde de 10-bit bir cihazla izlenebilir ama 8-bit oldukları için üstüne gerek yok. Tabii aynı fiyata aynı kalitede ama 10-bit bir TV ya da monitör neden olmasın?

Profesyoneller için kullanım amacına göre ihtiyacınız olan gamut değişir, bu yüzden “Renk Gamutları ve Kullanım Alanları” makalemizi okuyabilirsiniz. Eğer alanınızı belirdiyseniz sizin için önemli olan renk gamutu bit derinliğinden daha önemli.

Kameralarda Bit Derinliği

Kameralarda bit derinliği monitörlerden daha önemlidir. Siz 10-bit ya da 12-bit kayıt yaptığınız zaman prodüksiyonda daha çok renk yapma imkanınız oluyor. Bunun için monitörünüzün kayıt yaptığınız bit derinliği ile aynı olmasına da gerek yok.

Yazar Hakkında

Selam, ben nam-î değer ALPABAB31. Görüntü veren ya da görüntü kaydeden her şey ile ilgileniyorum. En sevdiğim şey ise Toyota Supra A80.
Back To Top