WD SN850, X570 çipsetle kullanıldığında %40 performans kaybediyor

ComputerBase, WD Black SN850 SSD’nin X570 çipset anakartlarda kullanıldığında yoğun performans kaybına sebep olduğunu raporladı. Western Digital’ın PCI Express 4.0 kanadında en iddialı modeli olan WD Black SN850, garip bir durumla karşı karşıya. ComputerBase tarafından verilen raporlarda, WD SN850, X570 bir anakarta bağlandığında, %40 oranında bir yazma hızı performansında kayıp yaşıyor.
WD Black SN850 e motherboard X570 non vanno d'accordo: fix in arrivo | Hardware Upgrade
İlk başta birkaç kişinin forumlarda sorun yaşadığını belirtmesiyle gün yüzüne çıkan olay, ComputerBase’in SSD’yi incelemeye almasıyla bir kez daha doğrulandı.
Sorunun, işlemci üzerindeki sınırlı PCIe hat sayısından kaynaklandığı düşünülmekte. Modern X570 anakartlar, üzerlerinde fazlaca M.2 portu barındırdıklarından dolayı, tüm portlar CPU ile tam olarak bağ kuramıyor.

SSD, doğrudan CPU hatlarına bağlandığında performans kaybı %10’a kadar gerilerken, anakart yongasetine bağlı kaldığında %40-45 arası bir performans kaybına sebep olabiliyor. Anakart üreticileri, CPU hat bağlantılarıyla yongaseti arasındaki yolun uzun olmasından dolayı %10 gibi bir performans kaybı yaşanmasının normal olduğunu söyledi. Ancak SN850’de durumlar farklı. Doğrudan CPU’ya bağlı bir PCI-E 4.0 M.2 portuna bağlandığında büyük bir performans kaybı yaşanmıyor, ama X570 anakartlardaki fazla M.2 port sayısından dolayı 4.0 portları, CPU hatlarına tamamen bağlı değil. Problemin de bu yüzden kaynaklandığı düşünülüyor.

Sonuç olarak Western Digital, Computer Base’e konuyla ilgileneceğini söyledi. Firmanın yakın zamanda bir Firmware güncellemesiyle sorunu düzeltmesi bekleniyor.

Kaynak: Tomshardware

 

Yazar Hakkında

1999 yılından beridir donanım ve yazılım ile uğraşıyor. İlk olarak abisinin yanında bu işlere merak salan PossibleTurco zaman içerisinde kendini geliştirerek birçok bilgi edindi. Bu bilgilerini ise yeni yeni insanlara sunuyor. Yardımsever ve heyecanlı bir insandır.
Back To Top