Windows’un Geleceği: Windows 11

Windows

Dün gece saatlerinde internete bomba gibi bir ISO dosyası düştü. Bu ISO dosyasının Windows 11’e ait olduğu iddia ediliyordu. Dün yapılan denemeler ve incelemeler sonucu bu iddia doğrulandı. İşte karşınızda Windows 11!

Windows 11

Microsoft, tam 6 yıldır Windows 10’un son sürüm olacağını söylüyordu. Microsoft artık yeni bir sürüm çıkartmak yerine Windows 10’u geliştireceğini belirtiyordu her defasında. Ama bu durum değişebilir. Çünkü bu söz tam 6 yıl önce söylendi. 6 yıl öncesinin teknolojisinin gerektirdiği ihtiyaçlar ile şimdiki teknolojinin gerektirdiği ihtiyaçlar bir değil. Teknoloji çok hızlı ilerleyen ve ucu bucağı olmayan bir yol.

Windows 10 özellikle Windows tarihinde insanların en nötr yaklaştığı sürümlerden birisiydi. Kimisine göre berbat, kimisine göre en iyi sürümdü. Bana soracak olursanız ne iyi ne de kötü bir sürümdü. Kullanıcı arayüzünün kullanımı basit olsa da kaputun altında fazlaca eksik barındırıyordu. Tam 14 yıldır büyük çaplı güncelleme almamış bir çekirdek ve 6 yıldır değişmemiş bir tasarıma sahipti. Ve bu mevcut eksiklikleri gidermenin de tek bir yolu vardı; Windows 11’i çıkartmak.

Windows 11 İle Neler Değişiyor?

Windows 11 ile birlikte aslında kaputun altında değişen neredeyse hiçbir şey yok. En azından bu dün sızdırılan yapısında yok. Belki vardır ama bunu bizim gözümüzle görmemiz mümkün değil. Sonuçta kaynak kodlarına bakamıyoruz. Windows 11 ile değişen şey tasarım. Neredeyse 4 yıldır Windows 10’a yeni bir tasarım geleceğinden bahsediliyordu. Ama biz bu tasarımın nasıl olacağı konusunda pek bir fikir sahibi değildik. İnternet’te bulunan birkaç konsept görüntüsü hariç hiçbir şey yoktu. Ama en sonunda geçtiğimiz yıl yeni gelecek tasarımı ve adını kanlı canlı gördük. Sun Valley kod adlı bu tasarım Windows 10’u baştan aşağı yenileyecekti. Geliştirici ekibi içerisinde artık bir fikir değişikliği olmuş olacak ki, Windows 10 için gelecek basit bir tasarım güncellemesi artık Windows 11 olarak anılıyor.

Yuvarlatılmış Köşeler

Windows XP, Vista veya 7 kullananlar bilir. Pencere köşeleri yuvarlaktı. Özellikle Aero ile yuvarlatılmış köşeler çok şık duruyordu. Ama bu Windows 8 ile değişmişti. Windows 8’de artık pencere kenarları yuvarlak değil, sivriydi. Bu tasarımı o zamanlar çok yadırgamamıştık. Ama günümüz de birçok Linux dağıtımının ve özellikle de macOS’un yuvarlak köşeleri daha da aktif kullanmasıyla birlikte sivri köşeler çok demode kalmaya başladı. Windows 11 ile bu durum değişiyor. Artık pencereler sivri değil yuvarlak. Bu tasarım açısından oldukça şık durmuş. Yapılması gereken bir değişiklikti ve yapılmış.

Yeni Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu

Windows 11 ile başlat menüsü tasarımı bir kez daha değişiyor. Aslında pek değiştiği söylenemez. Çünkü bunu ilk olarak Windows 10X ile görmüştük. Kendisi geçtiğimiz aylarda iptal edilmişti. Ki incelemenin devamında bahsedeceğimiz birçok özellik kendisine ait. Microsoft bu özellikleri çöpe atmak yerine Windows 11 ile kullanmaya karar vermiş.

Başlat menüsü dışında görev çubuğu da değişiyor. macOS benzeri bir tasarıma geçiliyor. Artık simgeler görev çubuğumuzun tam ortasında yer alıyor. Bunu isterseniz ayarlar uygulamasından eski düzenine getirebiliyorsunuz. Bana soracak olursanız gayet şık olmuş. Uygulamaları seçerken çıkan animasyon da hoş duruyor.

Yeni İkonlar ve Shell32.dll

Windows 11 ile gelen bir diğer değişiklik ise ikonlar oluyor. Aslında bu ikonları daha önce 21H2’ye ait bir yapıda görmüştük. Lakin Windows 11’in de bu ikonlara sahip olacağını belirtmekte fayda var. Linux ve macOS benzeri ikonlara bir geçiş söz konusu. Eski ikonların anısı büyük olsa da yenilik güzeldir. 🙂

Windows 11 ile birlikte “Shell32.dll” adında ki ve tüm Windows ikonlarının bulunduğu dosyaya da nihayet bir güncelleme geliyor. Şu an en güncel Windows 10 sürümünden bu dosyanın içeriğine baktığınız da fazlaca eski Windows sürümlerinin ikonlarının bulunduğunu görebilirsiniz. Bu sürüm ile bu ikonların büyük bir kısmı kaldırılıyor. Lakin yine de halen daha ufak tefek eskiye dair ikonlar bulunduğunu belirtelim.

Yeni Bildirim Paneli

Bildirim paneli üzerinde de bir tasarım değişikliği söz konusu. Artık seçenekler daha yuvarlak ve hoş bir tasarıma kavuşuyor. Önceden bu seçeneklerin kenarları sivriydi. Yuvarlatılması hoş olmuş.

Yeni Buton ve Menü Tasarımları

Windows 11 ile butonların köşeleri de artık yuvarlak bir hal alıyor. Windows 10’da ise sivri köşelere sahiptiler.

Menü tasarımları da değişiyor. Artık menüler daha modern ve yuvarlatılmış köşelere sahip bir tasarıma geçiyor. Windows 10’da menülerin köşeleri sivriydi. Menü tasarımı öncekine göre daha güzel olmuş açıkçası. Yuvarlak köşeler oldukça şık gözüküyor.

Yeni Ekran Klavyesi

Ekran klavyesinde de bir değişiklik olduğunu fark ettik. Yuvarlatılmış köşe akımından ekran klavyesi de nasibini almış. Artık ekran klavyesi daha sade ve şık bir tasarıma sahip. Ayrıca Windows 10’un ekran klavyesinde olmayan bir özellikte eklenmiş; GIF.

Microsoft burada sanırım Windows 11’i tablet ile kullanacak kişileri düşünmüş olacak ki ekran klavyesinin emojiler kısmına GIF kısmı da eklemiş. Buradan misal Whatsapp’da birisiyle konuşurken artık istediğiniz herhangi bir GIF’i yollayabileceksiniz. Bu anlamda güzel bir yenilik olmuş dokunmatik ekranlar için. Eski ekran klavyesi şöyle gözüküyordu bu arada;

Windows 11 ile gelen haline bakarsak arada dağlar kadar fark var. Buranın da yenilenmesi iyi olmuş.

Yeni Windows Logosu

Windows 11 ile birlikte tam 10 yıl sonra Windows logosu bir kez daha değişiyor. Windows 10’un kullandığı logo, Windows 8 logosunun koyu mavi haliydi. Windows 11 ile birlikte Windows 8 logosu yerine daha yeni ve güncel bir logoya geçiş yapılıyor. Microsoft logosunun mavisi diyebileceğimiz bu logo bence yakışmış. Ki bir logo değişikliği artık şart olmuştu Windows’a.

Windows 11’i bugün sizlerle beraber detaylıca inceledik. Bu sürüm henüz erken bir sürüm olduğu için bazı kısımları Windows 10’un aynısı olabilir. Bu hemen hemen her Windows sürümünün geliştirilme aşamasında olan bir durum. Misal Windows 10’da ilk çıktığında Windows 8.1’in aynısıydı.

Windows 10 Technical Preview, hands-on - ExtremeTech

Yukarıda Windows 10’un Technical Preview adında ki 9841 numaralı yapısını görebilirsiniz. Windows 8.1’in aynısı. Lakin Windows 10’un günümüzde ki hali ile bunun arasında dağlar kadar fark var. Nihai Windows 11’i 24 Haziran’da göreceğiz. 24 Haziran’da tanıtılacak sürümden beklentileriniz neler? Yorumlar kısmında belirtirseniz seviniriz.

Windows 11 İndirme Bağlantısı;

Yazar Hakkında

1999 yılından beridir donanım ve yazılım ile uğraşıyor. İlk olarak abisinin yanında bu işlere merak salan PossibleTurco zaman içerisinde kendini geliştirerek birçok bilgi edindi. Bu bilgilerini ise yeni yeni insanlara sunuyor. Yardımsever ve heyecanlı bir insandır.
Back To Top