Eski Realtek ses yongaları için güncel sürücüler nasıl kurulur?

Birçoğumuz sistemimiz de Realtek firmasının eskimeye yüz tutmuş ses sürücülerini kullanıyoruz. Belki hiçbirimiz bunun farkında değil. Farkına varsak bile internet üzerinde araştırdığımız da karşımıza o eski sürücüler çıkıyor hep. Ama dert etmeyin, çünkü biz varız. Bugün bu yazıda eski bir Realtek ses yongasında bile güncel bir sürücüyü nasıl kullanabileceğinizi anlatacağız. AAF adında ki bir geliştiricinin tamamen açık kaynak olarak yazdığı bir sürücü ile yapacağız bunu.

Öncelikle işlemimize başlamadan önce mutlaka sistem geri yükleme noktası oluşturmanızı tavsiye ediyoruz. Herhangi bir sorun oluştuğunda yardımcınız olacaktır bu noktalar.

Eski Ses Sürücülerini Silin

Bu işleme başlamadan önce yapmamız gereken ilk iş, eski sürücüleri temizlemek. Ama bunu nasıl yapacağız? Şuradan DDU adlı programı indiriyoruz. DDU aslında ekran kartı sürücülerini silmeye yarayan ama ses sürücülerini de silebilen, kullanışlı bir program.

Programı “RAR” dosyasından çıkartıp açtığınız da öncelikle birkaç uyarı gelecek. Onları geçiyoruz. Sonra kırmızı ile işaretlediğimiz kısımdan “Ses Kartı” seçeneğini seçiyoruz. Hemen ardından da “REALTEK (WIP)” seçeneğini seçiyoruz. Tüm bunları yaptıktan sonra “Temizledikten sonra yeniden başlat” seçeneğine basıyoruz. Realtek sürücülerimiz silinecek ve böylece yeni sürücümüzü kurabileceğiz.

Bizim yine de sürücülerimizin tamamen silindiğinden emin olmamız lazım. Bunun için şuradan “DriveStore Explorer” adlı programı indiriyoruz. Akabinde çalıştırıyoruz ve karşımıza yukarıda ki gibi bir ekran çıkıyor. Buradan “Ses, video ve oyun denetleyicileri” kısmında eğer Realtek’e ait bileşenler ve kalıntılarını görürseniz temizlemelisiniz. Ya da eski bir AAF sürücüsünden yenisine geçecekseniz yine AAF yazan her şeyi kaldırmalısınız. Bu sadece tedbir amaçlı yapabileceğiniz bir önlem. Yapmak zorunda değilsiniz.

– Yeni Ses Sürücülerini Kurun –

Öncelikle şu bağlantıdan AAF’ın en güncel sürücüsünü indiriyoruz. Düzenli olarak güncellenmekte bu sürücüler. İsterseniz “.exe” isterseniz “.rar” uzantılı olarak indirebilirsiniz. Biz “.exe” uzantılı olanı indireceğiz.

İndirdikten sonra dosyamızı çalıştırıyoruz. Öncelikle bir giriş ekranı çıkacak. O ekranı maalesef geçemiyoruz. Giriş ekranı bittikten sonra sürücümüzün kurulum ekranı bizi karşılayacak.

Buradan “Verify Your Windows Development Configurations” kısmına tıklıyoruz.

Buradan geliştirici modunu aktif ediyoruz. Çünkü sürücüyü kurmamız için geliştirici modu açık olmalı. Açtıktan sonra artık ileri diyebiliriz.

Öncelikle buradan hangi ses kodeklerini ve Realtek ses panelini kurmak istiyorsanız, onu seçmelisiniz. HD Audio Manager eski Realtek ses konsolunu kurmanıza yarıyor. Realtek Audio Console ise yeni çıkan UWP tarzında ki ses konsolunu kurmanıza yarıyor. Bu AAF sürücüsü içerisinde birçok ses kodeği barındırıyor. İsterseniz sadece Realtek ses sürücülerini kurabilirsiniz. Burası sizin tercih ve isteklerinize kalmış bir kısım.

İleri diyoruz ve akabinde sürücümüzün kurulum işlemi başlıyor. Ortalama 3-5 dakika içerisinde kurulduğunu söyleyebilirim. Sürücülerimiz kurulduktan sonra bizden yeniden başlatmamızı isteyen bir kutucuk çıkacak. Yeniden başlatacağız biz de.

Sürücümüz başarıyla kuruldu. Bu raddeden sonra artık yeni sürücülerinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Bugün sizlerle birlikte eski Realtek ses yongaları için en yeni sürücülerin nasıl kurulabileceğini gösterdik. Eğer çok eski bir sürücü kullanıyorsanız veya da hiç sürücü kurmadıysanız mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Ses performansınız da olumlu bir artış sağlayabilir bu sürücüler. Tabii bu sürücüleri kurmadan önce mutlaka bir geri yükleme noktası oluşturmanız gerektiğini bir defa daha hatırlatalım.

Yazar Hakkında

1999 yılından beridir donanım ve yazılım ile uğraşıyor. İlk olarak abisinin yanında bu işlere merak salan PossibleTurco zaman içerisinde kendini geliştirerek birçok bilgi edindi. Bu bilgilerini ise yeni yeni insanlara sunuyor. Yardımsever ve heyecanlı bir insandır.
Back To Top